Author - Epatona
Ans de Koning
het kunstboek van Ans de Koning
Ans de Koning (Valkenswaard, 1948) komt uit een familie die
rijkelijk door de muzen werd bedeeld, vooral aan vaders zijde. Mijn opa Louis, oprichter van mannenkoor “De Leeuwerik”was een autodidact die piano speelde en zelf liederen schreef. Diverse ooms, tantes, neven en nichten en verdere familie schilderen, spelen muziek en schrijven gedichten. Creativiteit zit dus duidelijk in onze genen.

Mijn vader was meer creatief met zijn handen. Of het nou een poppenhuisje of een kerststal was, hij was altijd bezig. “Zo maar wat prutsen”, zei hij dan, en we mochten niet kijken tot hij er ineens mee voor de dag kwam.

Ik heb mijn kunstzinnige inslag dus niet van vreemden. Het is overigens niet zo dat er thuis vaak over KUNST werd gesproken: we deden het gewoon want we wisten niet beter. In die tijd zat ik vaak thuis te tekenen aan tafel en met Pasen of Kerstmis mocht ik op school ook altijd iets moois op het bord tekenen. Toen ik in 1964 trouwde met Arnoud Wijnen kwam ik in een heel andere “kunstrijke”familie terecht: het voetballen. Onze twee zonen zijn dan ook met “de bal”opgegroeid en kunnen nog geen poppetje tekenen.